Buřty na pivu s čerstvým krajícem chleba

Jste milovníci českého piva? Tak to buřty na pivu budou vaší oblíbenou pochoutkou. Tento pokrm můžete připravit na různé způsoby – buřty na pivu v hrnci, na pánvi, ale my dnes budeme připravovat špekáčky na pivu v troubě. Můžete se také setkat s buřty na pivu, které jsou na medu, se zeleninou (ala lečo) či kečupem. Místo kečupu je však lepší použít pasírovaná rajčata. Pro buřty na pivu můžete využít jak světlé, tak černé pivo. My více doporučujeme černé pivo, protože karamel buřty lehce osladí a chuť je výraznější. Tak připravte své chuťové buňky na explozi chutí a pojďme se pustit do vaření nejlepších buřtů na pivu!

Suroviny na přípravu

  • 6 ks špekáčků s vysokým obsahem masa
  • 1 ks červené papriky
  • 4 ks bílé papriky
  • 1 lžíce uzené papriky – sypané
  • 6 stroužků česneku
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička sádla
  • 2 lžička cukru
  • 500 ml rajčatové omáčky (omáčka z fritovaných rajčat)
  • 500 ml černého piva
  • Sůl a pepř (mletý) podle chuti
  • Chilli podle chuti (není nutné)
Špekáčky na černém pivu s chlebem a černým pivem

Postup

Buřty opláchneme pod tekoucí vodou. Poté si všechny špekáčky překrojíme, aby nám vznikly poloviny. Konce špekáčků lehce nakrojíme (můžeme nakrojit i horní část buřtů) a poté vložíme na pánev vnitřní stranou špekáčků dolů. Buřty začneme pomalu zahřívat a během toho si nakrájíme na měsíčky či kostičky červenou i bílou papriku. Jakmile se buřty na pánvi začnou opékat, přidáme připravené papriky. Necháme chvilku buřty se zeleninou opékat a poté špekáčky otočíme, aby se opekly i z druhé strany.

 

Jakmile máme špekáčky s paprikou opečené, dáme si je stranou a na sádle zprudka osmažíme měsíčky cibulky. K cibuli přidáme cukr, aby cibulka zkaramelizovala. K cibulce přidáme i plátky česneku. Následně přidáme zhruba jednu lžíci červené uzené papriky, necháme chvilku restovat a poté přijde na řadu hlavní ingredience – černé pivo. Lehce promícháme směs a zalijeme ji černým pivem. Přiléváme černé pivo pomalu a za stálého míchání směsi. Osolíme podle chuti a přidáme bobkový list.

 

Po chvilce přidáme rajčatovou omáčku (omáčku z fritovaných rajčat nebo passatu). Pokud chcete mít pikantní buřty na pivu, můžete ještě přidat chilly. Zmírníme plamen, vše společně promícháme, dosolíme či dopepříme podle svých chutí a přidáme připravené buřty s paprikou. Všechny ingredience by měly být ponořené v omáčce. Pekáč nebo pánev, ve které jsou buřty na pivě naložené, přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby. Prvních zhruba 15 minut pečeme na 180 °C přiklopené. Poté odklopíme pokličku a dopečeme cca 20 až 30 minut při stejných stupních. Jakmile máme pečené buřty na pivu hotové, vyndáme je z trouby a necháme chvíli odstát.

 

Nyní jsou buřty na černém pivu připraveny k servírování. Špekáčky na pivu servírujte v hlubokém talíři, nebo v polévkové misce. Pokud buřty na pivu připravujete na zahradní párty, servírovat je můžete i do hlubokých plastových party misek. Zapečené špekáčky na černém pivu podáváme s čerstvým poctivým krajícem chleba (když uděláte domácí chléb, nic tím rozhodně nezkazíte). 

 

Buřty na pivu jsou skvělé, když se nechají pár hodin odležet, ale můžete je konzumovat téměř hned po vyndání z trouby. Nepochybně k tomuto pokrmu, nesmí chybět skvěle vychlazené pivo. Pokud chcete buřty na pivu před podáváním dozdobit, aby na talíři vypadaly ještě více neodolatelně, můžete je posypat čerstvě nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou. Přejeme vám dobrou chuť!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru