Tvarohový velikonoční beránek

Velikonoční beránek je tradiční velikonoční pokrm, který je oblíbený jak u dětí, tak u dospělých. Velikonoční beránek je nejen chutný, ale také symbolizuje radost a štěstí z příchodu jara. Pokud dodržíte tento recept, váš velikonoční beránek bude jistě chutnat všem. Beránek je díky tvarohu vláčný a chutný. Připravit ho není nijak složité a výsledek stojí za to! Věřte, že už nikdy nebudete chtít péct jiného, ale pouze tvarohového velikonočního beránka.

Suroviny na přípravu

  • 200g hladké mouky
  • 200g cukru
  • 100g másla
  • 4 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 citrón
  • 200g tvarohu
Tvarohový velikonoční beránek

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Máslo si necháme rozpustit a poté ho smícháme s cukrem.

 

Poté přidáme vejce a hladkou mouku s práškem do pečiva. Těsto pořádně promícháme, aby nebyly v těstě hrudky.

 

Do těsta nastrouháme kůru z citronu (ideálně z bio citronu) a přidáme vanilkový cukr či vanilkové aroma.

 

Nakonec vmícháme do těsta ještě tvaroh, pro lepší chuť doporučujeme polotučný nebo tučný tvaroh. Díky tvarohu nebude velikonoční beránek suchý, ale krásně vláčný.

 

Formu na beránka si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou. Do formy vložíme těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Během pečení kontrolujeme špejlí nebo párátkem, zda je velikonoční beránek dostatečně propečený. Pokud by propečený nebyl a snažili bychom se beránka vyklopit z formy, tak by s největší pravděpodobností část beránka zůstala ve formě a celý by se nám rozpadnul. 

Po upečení necháme beránka vychladnout a poté ho opatrně vyklopíme z formy. Upečeného beránka můžeme posypat moučkovým cukrem nebo ho polévat citronovou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou. Na talíři můžeme beránka doplnit o vajíčka z bílé čokolády nebo marcipánu či přidat mašličku.

 

TIP: Pokud chcete, aby byl váš tvarohový velikonoční beránek vláčný a měl příjemné aroma a netradiční chuť, přidejte do těsta ještě lžíci rumu nebo kávy.

 

Užijte si velikonoční svátky a dejte koledníkům ochutnat vašeho luxusního velikonočního beránka. Zkuste připravit dva druhy velikonočních beránků. Jednoho tvarohového beránka a druhého velikonočního beránka s čokoládovou polevou a mandlemi.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru