Jak vyčistit stříbrné šperky? Jaké přírodní ingredience vám s čištěním šperků pomohou?

Stříbrné šperky jsou neodmyslitelnou součástí našich šperkovnic, ale jejich lesk a jas se časem může vytratit. Zčernání stříbra je přirozený jev, způsobený oxidací povrchu kovu, který reaguje na různé chemické vlivy prostředí. Zatímco někteří z nás volí cestu profesionálního čištění u klenotníků, existují i jednoduché a levné domácí metody, které dokážou šperky vrátit do původní krásy. V tomto článku se podíváme na několik účinných a vyzkoušených tipů, jak vyčistit šperky za pomoci běžných ingrediencí z naší kuchyně.

jak a čím čistit doma stříbrné šperky

Proč stříbro černá a jak tomu předejít

Černání stříbra je způsobeno chemickou reakcí, při které dochází k oxidaci povrchu kovu. Stříbro totiž snadno reaguje s různými látkami, jako jsou sirné sloučeniny obsažené v ovzduší nebo v našem potu. Výsledkem je tenká vrstva tmavě zbarvené koroze, která postupně pokrývá celý povrch šperku.

 

Tomuto nežádoucímu jevu lze předejít správným skladováním stříbrných šperků. Ideální je uchovávat je v suchém a tmavém prostředí, například v krabičkách nebo sáčcích, kde nejsou vystaveny vlhkosti a vzduchu. Přidání křídy do šperkovnice také pomáhá absorbovat vzdušnou vlhkost. Dalším doporučením je pravidelné čištění šperků, nejlépe jednou týdně, a to i těch, které nejeví známky zčernání.

Domácí čištění stříbra pomocí sody, soli a citronu

Pokud už váš stříbrný šperk začal černat, nemusíte hned spěchat do klenotnictví. Existuje celá řada účinných domácích metod, které dokážou odstranit zoxidovanou vrstvu a navrátit šperku jeho původní lesk.

 

Čištění šperků sodou a alobalem

Tato metoda patří k nejoblíbenějším a nejefektivnějším. Stačí si připravit keramickou misku, kterou vyložíte alobalem. Do ní nalijte horkou vodu a přimíchejte lžíci jedlé sody. Poté do roztoku vložte zašlý šperk a nechte ho v lázni 1-3 minuty, přičemž ho pravidelně obracejte. Následně šperk vyjměte, opláchněte pod studenou vodou a do sucha vysušte měkkým hadříkem. Chemická reakce během lázně odstraní zoxidovanou vrstvu a šperk se rozzáří jako nový.

 

Čištění šperků solí a alobalem

Další domácí metodou je využití soli a alobalu. Do skleněné nebo porcelánové misky nalijte horkou vodu, do které vmíchejte lžíci kuchyňské soli. Poté do roztoku vložte hliníkovou folii, neboli alobal a na pár vteřin do něj ponořte stříbrný šperk. Po vyjmutí ho osušte hadříkem. Reakce mezi solí, vodou a alobalem opět efektivně odstraní zašlost.

 

Čištění šperků citronem a solí

Vymačkejte celý citron do nádoby a přidejte 3 lžíce kuchyňské soli. Do této lázně vložte váš stříbrný šperk (pozor, neměly by ho však zdobit drahé kameny) a nechte ho v ní cca 5 minut. Poté ho opláchněte ve studené vodě a osušte jemnou textilií. Kyselina citronová a sůl společně odstraní oxidační vrstvu.

Další domácí tipy na čištění šperků

Kromě výše zmíněných metod existují ještě další metody, které se mohou hodit při čištění zašlých stříbrných šperků.

 

Čištění šperků práškem do pečiva

Smíchejte 3 lžíce prášku do pečiva s 1 lžící vlažné vody a vytvořte jemnou pastu. Tuto směs naneste na navlhčený šperk a pomocí měkké textilie nebo kartáčku ho čistěte, dokud nepřestane pouštět špínu. Poté důkladně vymyjte všechny záhyby a vyleštěte do sucha.

 

Čištění šperků tekutým pracím prostředkem

Do horké vody nalijte šálek tekutého pracího prostředku a nechte v této lázni šperk 5 minut namočený. Následně ho vyjměte a očistěte jemným hadříkem. Pěnivá lázeň funguje podobně jako soda s vodou.

 

Čištění šperků zubní pastou

Naneste na houbičku nebo kartáček malé množství zubní pasty a jemně jím očistěte zašlý šperk. Po důkladném opláchnutí ve studené vodě a osušení bude váš klenot opět jako nový. Nicméně odborníci tuto metodu spíše nedoporučují, protože pasta s abrazivními částicemi by mohla šperk poškodit.

 

Čištění šperků kečupem

Ano, i obyčejný kečup se může hodit při čištění stříbrných šperků. Houbičku nebo kartáček namočte do kečupu a jemně jím potírejte zašlá místa. Nechte kečup chvíli působit, poté důkladně opláchněte a osušte.

 

Čištění šperků octem

Do litru horké vody přidejte lžíci octa (ideálně jablečného) a nechte v této lázni stříbrný šperk 15 minut namočený. Poté ho umyjte a vyleštěte do sucha. Kyselina obsažená v octu pomáhá odstranit oxidační vrstvu.

Čištění šperků pomocí profesionálních prostředků

Pokud se nechcete pouštět do domácích experimentů, můžete využít i specializované čisticí prostředky, které jsou určené přímo na údržbu stříbrných šperků. Tyto produkty jsou k dostání v drogeriích a nabízejí spolehlivé a bezpečné řešení.

 

Speciální čisticí roztoky na šperky

Na českém trhu naleznete řadu tekutých čisticích přípravků, které fungují jako účinná rozpouštědla zašlé vrstvy. Stačí šperk na pár sekund ponořit do roztoku, rychle opláchnout a osušit. Při výběru je třeba pečlivě dodržovat pokyny výrobce, aby nedošlo k poškození drahých kamenů.

 

Čisticí hadříky na šperky

Další praktickou volbou jsou speciální čisticí textilie napuštěné čisticím prostředkem. Stačí jimi jemně otírat šperk, dokud nedosáhnete požadovaného lesku. Tyto hadříky jsou vhodné i pro šperky zdobené kamínky.

 

Ultrazvukové čističky na šperky

Moderní a efektivní metodou je využití ultrazvukové čističky. Přístroj generuje miliony malých bublinek, které pronikají i do těžko dostupných míst a dokonale vyčistí celý povrch šperku. Tato metoda je však méně vhodná pro klenoty s křehkými nebo porézními materiály, jako jsou perly nebo opály.

 

TIP: Přečtěte si článek, jak čistit šperky s perlami a drahokamy, abyste měli jistotu, že se vám při čištění nijak neponičí.

Pravidelná péče o stříbrné šperky

Ať už zvolíte jakoukoliv z výše uvedených metod, nebo si necháte šperky vyčistit profesionálem, pamatujte, že pravidelná péče o šperky a správné skladování jsou stěžejní, aby si vaše stříbrné šperky uchovaly svůj lesk a krásu po dlouhá léta. Šperky udržujte v suchém a tmavém prostředí, nejlépe v krabičkách nebo sáčcích, a jednou za týden je jemně očistěte. Díky tomu budete moci obdivovat jejich třpyt ještě dlouho.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru