Čím nahradit chybějící ingredience při vaření či pečení

Rozhodli jste se pustit do pečení či vaření, avšak brzy jste zjistili, že ve vaší kuchyni chybí základní suroviny, bez kterých se vaše kuchařské umění neobejde? Určitě se nejeden z nás dostal do situace, že mu chyběly vajíčka, olej, mléko nebo mouka a nastala panika, co s tím? Nemějte obavy, nemusíte ihned mířit do obchodu. Přinášíme vám přehled surovin, které jsou často používány při pečení a které můžete nahradit jinými alternativami se zárukou stejného úspěchu u vašich strávníků.

Čím nahradit vejce

V misce jste již smíchali všechny suché suroviny a nyní plánujete přidat vejce. Otevřete lednici, a co vidíte? Nic. Nemusíte věšet hlavu, ani dokonce vyhazovat smíchané suroviny do koše. Můžete využít jiné alternativní suroviny, které vajíčko nahradí. Uvidíte, že si jiné suroviny natolik oblíbíte, že je budete používat i v jiných receptech. Jaké alternativní suroviny tedy použít při pečení či vaření?

 

Jak nahradit vajíčko při pečení

1. Banán: Rozmačkaný banán je skvělou náhradou vajec při pečení buchet nebo palačinek. Jeden rozmačkaný banán dokáže zastoupit dvě vejce v těstě. Ideální je zralý banán, který vám dokáže pokrm i dosladit a o to méně cukru budete muset použít. 

 

2. Chia semínka: Namočte 2 lžíce chia semínek do 4 lžic vody a nechte je nabobtnat. Vznikne směs s konzistencí podobnou vajíčkům. Stejně dobře můžete použít i lněná semínka, která před namočením důkladně rozmělníte. Tuto alternativu lze využít při pečení slaných pečiv, sušenek nebo třeného těsta. Nicméně počítejte s tím, že v pokrmech budete cítit křupavý element, který někomu může vadit.

 

3. Škrob: Skvělou náhradou může být bramborový nebo kukuřičný škrob. Jediná lžíce škrobu smíchaná s 1 decilitrem vody může nahradit 2 vejce. Škrob mívá každá hospodiňka doma, takže příště, pokud vám dojde vejce, můžete sáhnout po škrobu.

 

4. Instantní droždí: Vajíčka je také možné zastoupit droždím. Prostě sáček droždí rozmíchejte ve zhruba 80 ml horké vody. Tato směs dokáže nahradit 1 až 2 vejce. Mějte však na paměti, že kvůli výrazné vůni není tato náhrada vhodná pro všechny typy těsta.

Čím nahradit olej

Při každém pečení budete potřebovat tuk. Proč? Není to z důvodu, abyste zbytečně přibírali na váze, ale tuk těstu přidává měkkost, jemnost a také chuť. Proto se olej často používá v receptech na buchty, koláče a sušenky. Co však dělat, když nemáte olej?

Čím nahradit olej při pečení

1. Jogurt: Olej můžete jednoduše nahradit jogurtem, přičemž se doporučuje volit jogurt s vyšším obsahem tuku (minimálně 10 %). Díky tomu bude vaše těchto krásně vláčné.

 

2. Máslo: Olej může být snadno nahrazen máslem. 4 polévkové lžíce oleje odpovídají přibližně ¼ šálku másla.

 

3. Ořechové máslo: Při přípravě sladkých pokrmů může být olej nahrazen ořechovým máslem nebo ořechovou pastou.

 

4. Kokosový olej nebo jiné oleje: Pokud vám doma chybí klasický řepkový nebo olivový olej, je možné sáhnout po jiných alternativách jako je avokádový nebo ořechový olej. Pokud máte doma kokosový olej a používáte ho jako masku na vlasy nebo k péči o vaši pokožku, je možné tento olej využít i pro pečení a smažení.

Čím nahradit mléko

Mléko je důležitým pojivem v těstech, které propojuje ingredience do homogenní hmoty. Když je mléko při pečení tak důležité, je možné ho něčím nahradit? Ano! I v případě, že nemáte mléko po ruce, můžete zvážit následující alternativy.

Čím nahradit mléko při pečení

1. Voda s máslem: Kombinace vody s trochou rozpuštěného másla je blízká mléku. Pokud nahrazujete malé množství mléka, rozdíl v chuti nebude tak znatelný.

 

2. Rostlinná mléka: Rostlinná mléka jsou skvělou náhradou. Na trhu najdete sójové, ovesné, rýžové, kokosové či mandlové mléko. Můžete si také vyrobit vlastní rostlinné mléko doma – stačí rozmixovat základní surovinu s vodou a scezením přes plátno získáte domácí rostlinné mléko.

 

3. Smetana: V případě potřeby můžete smetanu naředit vodou a použít ji jako náhradu za mléko.

Čím nahradit mouku

Mouka je „stavebním kamenem“ při každém pečení. Proto nahrazení mouky je trochu složitější než výše uvedené situace. Mouka je tak specifická surovina, která lze velmi těžko nahradit, ale máme i tak pro vás vychytávky, které se mouce alespoň přiblíží. Jaké to jsou?

Čím nahradit mouku při pečení

1. Ořechy: Mouku lze částečně nahradit jemně mletými ořechy nebo mandlemi. Zejména mandle jsou vhodnou alternativou. Je však třeba si uvědomit, že ořechovou mouku nelze jednoduše nahradit v poměru 1:1, protože ořechy jsou mastné a mají odlišné vlastnosti než obilná mouka. Ořechy mohou těsto zbytečně ztížit. Zároveň je nutné mít na paměti, že pokud máte v rodině alergiky, je potřeba volit jiné alternativy než ořechy.

 

2. Ovesné vločky: Ovesné vločky můžete rozmixovat a vytvořit tak ovesnou mouku, kterou můžete použít namísto klasické pšeničné. Tato náhrada je vhodná především pro těsta na palačinky a lívance.

 

3. Pohanka: Pokud máte v zásobě pohanku, můžete ji též rozmixovat na jemný prášek a použít jako náhradu za klasickou mouku. Pokud nemáte rádi výraznou chuť pohanky, doporučujeme volit jinou alternativu, protože dokáže výrazně ovlivnit chuť pokrmu.

Čím nahradit cukr

Ať už chcete cíleně nebo necíleně nahradit v pokrmech cukr, tak existuje hned několik alternativních sladidel, které cukr nahradí. V některých případech se jedná o sladidla, která jsou ještě více zdraví prospěšné, než právě samotný cukr. Zvažte, zda do svých kulinářských výtvorů nezahrnete některý z nich napořád!

Čím nahradit cukr při pečení

1. Med: Cukr můžete nahradit medem ve většině receptů. Med je však sladší než cukr, takže do těsta přidejte o polovinu méně gramáže medu než je váha uvedeného cukru v původním receptu. Med je tekutina, takže uberte ¼ hrníčku mléka, aby byl zachován správný poměr mezi tekutými a suchými ingrediencemi. Med také snadno karamelizuje, takže snižte teplotu pečení o alespoň 25 °C oproti původnímu receptu.

 

2. Sirupy: Klasický bílý cukr můžete nahradit přírodními sirupy, jako je třeba javorový, rýžový, datlový nebo agávový. Všimněte si, že tyto sirupy dodají těstu také tekutinu, takže bude třeba ubrat někde jinde, aby těsto nebylo příliš řídké. Zároveň datlový sirup má svojí specifickou tmavou barvu, takže pokud chcete osladit světlý krém pamatujte, že vám datlový sirup dokáže zbarvit těsto a bude lehce tmavé. 

 

3. Ovoce: Sladkost do těsta můžete přidat třeba rozmačkaným banánem, nastrouhanými jablky či jiným ovocem. Rovněž rozinky, sušené švestky a další druhy ovoce, stejně jako povidla nebo džem, mohou plnit úlohu sladidla. Znáte také lyofilizované ovoce? I to můžete do těsta přidat, aby bylo více sladké. Při používání ovoce však dávejte pozor, abyste to se sladkostí těsta nepřehnali.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru