Krémové italské risotto s parmazánem

Suroviny na přípravu

Suroviny na italské rizoto

  • 150 g másla
  • 1 menší cibule
  • 320 g rýže Carnaroli
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • Mořská sůl dle chuti
  • Zeleninový vývar dle potřeby

Suroviny na zeleninový vývar

 

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel (kořen i nať)
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 rajče
  • 2 l vody
  • Sůl
  • Pepř
Parmezánové krémové italské rizoto bez masa

Postup

Příprava zeleninového vývaru: Než začneme vařit italské rizoto, začneme nejprve s přípravou vývaru. Pokud si chceme zkrátit čas přípravou, můžeme zakoupit již hotový zeleninový vývar v supermarketu nebo ve farmářských potravinách. Nedoporučujeme používat místo vývaru kostku (bujón), protože tím nedocílíte takové chuti, jako s poctivým vývarem. Pokud se pustíme do přípravy domácího vývaru, tak očištěnou zeleninu nakrájíme na půlky a na pánvi ji opečeme na sucho, dokud nezíská lehce hnědý odstín. Poté přilijeme horkou vodu, dochutíme solí a pepřem a necháme vařit minimálně 30 minut, ideálně však 2 hodiny. Tímto vytvoříme bohatý základ pro naše italské rizoto bez masa.

 

 

Příprava krémového rizota: Ve vhodném hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Na mírném ohni cibuli zpěníme. Přisypeme rýži (rýži na italské rizoto doporučujeme používat arborio nebo carnaroli) a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Zalijeme suchým bílým vínem a necháme chvíli povařit, aby alkohol vyprchal. Čím kvalitnější víno použijeme, tím lepšího výsledku pokrmu docílíme. Postupně přidáváme zeleninový vývar podle potřeby. Rýži dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Je důležité rizoto postupně podlévat vývarem vždy, když se téměř vyvaří. Tím dosáhneme skvělé konzistence a lahodné chuti.

 

 

Na závěr přidáme kousek másla a strouhaný parmazán. Osolíme pokrm dle chuti. Vše důkladně promícháme, čímž dosáhneme krémovité konzistence díky spojení rizota a sýru. Parmazánové rizoto je nyní hotovo a můžeme ho podávat buď jako samostatný pokrm nebo v menší porci i jako předkrm. Před podáváním na stůl ještě italské krémové rizoto posypeme nastrouhaným parmazánem, pro větší zvýraznění chuti.  Přejeme vám dobrou chuť!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru