Suroviny na přípravu
- 2 porce nudlí typu Chow Mein
- 200 g hovězího masa (ideálně hovězí kýta)
- Čerstvě drcený pepř
- 1 lžíce slunečnicového oleje (nebo arašídového oleje)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 10 g čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 50 g mrkve
- 50 g červené papriky
- 80 g sekaných fazolek (ideálně čerstvé, ale je možnost i mražených fazolek)
- Voda (použijeme podle potřeby)
Omáčky:
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky (Tamari)
- 1-2 lžíce sójové sladké omáčky (nebo hnědý cukr)
- 2 lžičky rýžového octa
- Lístky koriandru (kdo nemá rád tak plocholisté petržele)
- Nať cibulky
Postup
Začneme s přípravou masa. Doporučujeme koupit libové části masa. Ať už máme jakékoli maso k dispozici, očistíme ho. Následně ho zabalíme do fólie a vložíme na 30 minut do mrazáku, abychom si poté usnadnili krájení. Během toho si můžeme připravit nudle podle návodu na obalu. Až budou uvařené, propláchneme je a necháme odkapat.
Připravíme si všechnu potřebnou zeleninu. Očistíme a nakrájíme mrkev a červenou papriku na tenké plátky. Jemně nasekáme zázvor, chilli a česnek. Sekané fazolky propláchneme a necháme je odkapat. Z mrazáku vyndáme maso, které nakrájíme na tenké plátky. Opepříme ho podle chuti.
Připravíme si wok pánev nebo jinou hlubokou pánev. Rozehřejeme v ní slunečnicový nebo arašídový olej. Olej necháme opravdu rozpálit, aby se maso zprudka osmahlo. Rychle osmahneme opepřené plátky masa, které pak vyjmeme na talíř nebo do mísy a zakryjeme alobalem ( lesklou stranou nahoru).
Do rozehřáté pánve přidáme sezamový olej, nasekaný zázvor a chilli. Promícháme a restujeme 1 minutu. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a červenou papriku. Restujeme další 2 minuty a poté přidáme fazolky. Promícháme a přidáme 30-50 ml vody (pouze pokud je to potřeba).
Nyní přichází čas na omáčky. Přilijeme rybí, ústřicovou a sójovou omáčku (Tamari) a také sójovou sladkou omáčku podle naší chuti. Přidáme ještě rýžový ocet. Přiveďme směs k varu a poté vmícháme vařené nudle a nakrájené maso. Necháme vše prohřát.
Hotový pokrm podáváme posypaný lístky koriandru a nasekanou cibulkovou natí. Pro ozdobu si můžeme ponechat pár kousků masa. Teď už jen zbývá ponořit se do asijské kuchyně. Dobrou chuť!