Suroviny na přípravu
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- Kůra z citronu
- Meruňková marmeláda s kapkou rumu
- Moučkový cukr s špetkou potravinářského barviva na posypání
Postup
V míse smíchejme všechny suroviny – hladkou mouku, změklé máslo, moučkový cukr, žloutky a jemně nastrouhanou kůru z citronu. Zpracováváme těsto dohromady, dokud z něj nevznikne kompaktní hmota. Hotové těsto dáme do lednice a necháme ho alespoň 2 hodiny vychladit, ideálně přes noc.
Po vychladnutí těsta jej vyndáme z lednice a na pomoučněné ploše ho vyválíme na tloušťku asi 4 mm. Můžeme si hrát s různými tvary vykrajovátek na téma Velikonoc – vajíčka, zajíčci, beránci, co nás jen napadne.
Na plech s pečícím papírem pokládáme naše vykrojené tvary. Plech dáme do předehřáté trouby na 160°C a cukroví pečeme 10-15 minut. Po vyndání z trouby necháme velikonoční cukroví zcela vychladnout.
Teď je na čase dát velikonočním sušenkám konečnou podobu. Dva podobné tvary slepujeme dohromady meruňkovou marmeládou, kterou jsme okořenili kapkou rumu. Pokud bude cukroví výhradně pro děti, tak rumem neochucujeme. Na závěr můžeme cukroví ozdobit – moučkovým cukrem smíchaným se špetkou potravinářského barviva. Můžeme také použít klasickou bílkovou polevu jako u vánočního cukroví.