Suroviny na přípravu
- 500 g upečené a rozmixované dýně Hokaido
- 150 g jemně mleté špaldové mouky (nebo hladké mouky)
- 150 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- Sůl, špetka bílého pepře a muškátového květu
- Parmezán
Postup
Před přípravou dýňových noků nejprve očistíme dýni, překrojíme ji, rozkrájíme na větší kusy a vydlabeme semínka. Dýni rozložíme na plech a pečeme ji na 185 stupňů asi 40 minut. Jedním z možných postupů je překrojit dýni napůl a péct ji celou půlku „řezem dolů“. Po upečení necháme dýni vychladnout.
Větší hrnec naplníme vodou, přidáme lžičku soli a přivedeme k varu. Upečenou a vychladlou dýni rozmixujeme na kaši a přidáme žloutek a postupně přidáváme mouku do doby, než zpracujeme těsto, které se nelepí, ale zároveň není moc tuhé. Těsto by mělo pružit, ale nelepit se na pracovní desku.
Z těsta odebíráme kusy, tvoříme z nich válečky a z těch odkrajujeme 2 cm dlouhé noky. Noky z dýně lehce zmáčkneme vidličkou. Je třeba pracovat rychle a noky vkládat do vroucí vody ideálně ihned.
Všechny dýňové noky vaříme najednou asi 5 minut. Poté je slijeme, necháme okapat a oschnout. Dýňové noky poté krátce opečeme na přepuštěném másle. Velmi dobrá kombinace jsou také dýňové noky se šalvějovým máslem. Noky z dýně hokaido nakonec posypeme výrazným sýrem jako je např. parmezán, pecorino apod.
Tyto výborné a jednoduché dýňové noky doporučujeme podávat s kvalitním suchým bílým vínem.