Suroviny na přípravu
- 1 ks červené řepy
- Cukr a sůl podle chuti
- 1 lžíce octa
- 1 ks křenu
- Olivový olej podle potřeby

Postup
Nejprve očistíme syrovou červenou řepu a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Pokud nemáte rádi syrovou červenou řepu, je možné jí nahradit červenou řepou pečenou v troubě a ideálně upéct červenou řepu v alobalu, díky němuž bude řepa rychleji upečená a nebude vysušená.
Do nastrouhané řepy přidáme špetku cukru, špetku soli, lžíci octa a podle potřeby trochu olivového oleje. Průběžně salát z červené řepy ochutnáváme, dokud nedocílíme vyvážené chuti sladkosti a kyselosti. Důkladně salát promícháme, aby se všechny chutě spojily dohromady.
Na jemném struhadle nastrouháme čerstvý křen a přidáme ho do směsi k červené řepě. Křen dodá salátu pikantní a osvěžující chuť. Pokud budete salát podávat dětem, pro které může být chuť křenu agresivní, je možné nahradit křen jablky a vykouzlit tak geniální salát z červené řepy s jablky.
Salát z červené řepy s křenem podáváme vychlazený, aby byl co nejchutnější a salát trochu zkřehnul a stal se lépe stravitelným.
Z červené řepy můžete zkusit i jiné saláty, ať už salát z pečené červené řepy, tak i salát ze syrové červené řepy udělaný na jiný způsob. Kterému receptu z červené řepy dáte přednost?