Rajská omáčka s masovými koulemi

Suroviny na přípravu

Připravte si domácí rajskou omáčku s masovými koulemi. Všichni si typickou rajskou omáčku pamatujeme ze školních jídelen nebo od našich babiček. Co takhle si rajskou uvařit sami doma? Není to nic náročného. Stačí vám pár základních ingrediencí, které má v kuchyni každý kuchtík a můžete se do toho s radostí pustit. 

 

Vězte, že jakmile masové koule s rajskou omáčkou jednou sami připravíte, tak tento recept budete dělat častěji.

Rajčatová omáčka s masovými koulemi

Suroviny na přípravu

Masové koule

  • 1 kg mleté maso – vepřové
  • 2 ks vejce
  • sůl
  • pepř mletý
  • česnek
  • paprika – sladká
  • majoránka
  • strouhanka
  • 1 ks cibule

Rajčatová omáčka

  • 500 g rajský protlak
  • kečup – sladký
  • 2 ks cibule
  • sůl
  • cukr krystal
  • 1 ks knorr bohatý bujon zeleninový
  • 8 ks nové koření
  • 8 ks pepř celý
  • 3 ks bobkový list

Postup

Do misky si připravíme mleté vepřové maso. Lehce ho zalijeme vodou, přidáme vejce, červenou papriku, sůl a pepř, jemně nakrájenou cibuli, červenou papriku, majoránku a přidáme jeden či více stroužků nastrouhaného česneku, záleží podle osobní chuti. Pečlivě tyto všechny ingredience promícháme a následně k promíchané směsi postupně přidáváme strouhanku, dokud se vše dohromady nespojí.

 

Jakmile máme tuto část hotovou, vezmeme pekáč a vymažeme ho olejem. Z připravené masové směsi vytvarujeme koule (je důležité, aby všechny koule byly podobně velké) a naskládáme je na vymazaný pekáč. Mezi každou koulí necháme dostatek prostoru, aby se vzájemně nedotýkaly. Pekáč s koulema vložíme do předem předehřáté trouby na 200 °C a nechte je péct po dobu cca 10-15 minut. Poté snižíme teplotu na 180 °C a lehce masové koule podlijeme vodou. Koule pak necháme dopéct zhruba 35-45 minut (během pečení občas přidáme trochu vody, aby se koule nevysušovaly a nepřipékaly – pouze pokud je to potřeba).

 

Během pečení masových koulí si připravíme rajčatovou omáčku. Do hrnce nalijeme olej, který necháme rozehřát. Mezitím, než se olej rozehřeje, si nakrájíme na větší kousky cibuli. Tu vložíme do rozehřátého hrnce a smažíme ji do zlatova. Jakmile je cibule hotová, přidáme do hrnce celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše lehce zaprášíme cukrem a necháme osmahnout. Po několika minutách (cca 2-4 minuty) přidáme rajčatový protlak, vložíme zeleninový bujon pro chuť a přilijeme vodu. Také přidáme kečup a osolíme podle svých chutí. V průběhu vaření si vedle v misce rozmícháme hladkou mouku s vodou a postupně za stálého míchání směs přidáváme do omáčky. Je důležité omáčku stále míchat, aby se mouka nesrazila a tím by pokazila váš pokrm. Následně necháme omáčku 5-10 minut vařit a podle svých chuťových buněk dochutíme solí a pepřem, případně omáčku můžeme dosladit nebo můžeme přidat trochu kečupu. Jakmile je omáčka hotová, přecedíme ji, abychom se zbavili celého koření a můžeme servírovat.

 

Rajčatovou omáčku s masovými koulemi je možné podávat s rýží nebo těstovinami. Přejeme vám dobrou chuť.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru