Suroviny na přípravu
- 100 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
- Necelá lžička kypřicího prášku
- 50 g mletých mandlí
- 3 vejce velikosti M
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžička pomerančové kůry
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 2 kuličky nového koření
- 1 kulička celého černého pepře
- 1 hvězdička badyánu
- 3 hřebíčky
- Špetka soli
Postup
S francouzskými madlenky začneme tím, že si připravíme směs koření. Nameleme 2 kuličky nového koření, 1 kuličku celého černého pepře, 1 hvězdičku badyánu a 3 hřebíčky na jemný prášek. Tuto směs smícháme spolu s ½ lžičky mletého kardamomu a ½ lžičkou mleté skořice. Vznikne nám aromatická směs koření. Ideální na mletí koření je hmoždíř, pokud ho však nemáme, můžeme použít drtič nebo mixér na oříšky nebo kávu.
V míse vyšleháme 3 vejce velikosti M s krupicovým cukrem do husté světlé pěny. Přidáme 1 lžíci pomerančové šťávy. Zvlášť si prosejeme 100 g hladké mouky s necelou lžičkou kypřicího prášku a pozvolna zašleháváme do vaječné cukrové pěny. Rozpustíme si 100 g másla tak, aby nebylo příliš horké, a zašleháme do těsta. Poté přidáme směs namletého koření a 1 lžičku pomerančové kůry.
Těsto na francouzské cukroví plníme do formiček ve tvaru mušlí nebo pracen. Existují i speciální formy na madlenky, ale postačí i zmíněné mušle nebo pracny. Stačí přibližně polévková lžíce těsta na jednu formičku. Pečeme na plechu v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut, dokud povrch nezezlátne a nevznikne drobný kopeček (nesmí ale těsto přetéct z formy, tím bychom přišli o hezký tvar madlenek a těsto by se začalo v troubě pálit. Poté troubu ztlumíme na 150 °C a dopečeme dalších 5 až 8 minut. Necháme francouzské madlenky vychladnout na mřížce ve formičkách a poté je opatrně vyklepneme. Musíme dávat pozor, protože madlenky jsou křehké a mohli by se poničit.
Madlenky chutnají naprosto božsky a jsou ideální jako poobědový zákusek ke kávě nebo k odpolednímu čaji.