Dýňová polévka se zázvorem

Suroviny na přípravu

  • 1 střední dýně hokaido
  • 1 l dobrého zeleninového vývaru
  • 300 ml smetany
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku přepuštěného másla ghí
  • 1 lžičku řepkového oleje
  • 1/2 lžičky chilli
  • 3/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 2 ks bobkového listu
  • Šťávu z poloviny citronu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Opražená semínka (směs slunečnice a dýně)
  • Krutony
Dýňová polévka se zázvorem a slunečnicovými semínky

Postup

Nejprve si připravíme dýni hokaido, omyjeme ji, rozpůlíme a vydlabeme lžící semínka. Zbytek dýně nakrájíme, včetně slupky na menší kostky. Kostky dýně hokaido poskládáme na plech vyložený pečícím papírem a zakápnutý olejem a pečeme v troubě na 200 °C do doby, než budou kusy dýně hokaida měkké.

 

Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji najemno a stroužek česneku rozmačkáme plochou stranou nože. Orestujeme obojí na másle ghí a řepkovém oleji, dokud směs na dýňovou polévku nezačne vonět a hnědnout.

 

Přidáme pečenou dýni z trouby k opečené cibulce s česnekem, 3-4 proužky pomerančové kůry a vymačkanou pomerančovou šťávu.

Obsah hrnce zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme bobkový list a sušený zázvor. Pro intenzivnější chuť dýňové polévky doporučujeme použít čerstvě nastrouhaný zázvor.  Na závěr přidáme chilli a necháme na mírném plameni vařit 20-30 minut.

 

Před mixováním vyjmeme z hrnce bobkové listy a pomerančovou kůru. Zbytek směsi rozmixujeme do jemna. Nakonec vmícháme smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

 

Dýňovou polévku se zázvorem podáváme ozdobenou opraženými semínky z dýně, nebo slunečnicové semínka a opečenými krutony. 

 

Jestliže nejste příznivci zázvoru, nevěste hlavu, můžete si udělat i typickou dýňovou polévku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru