I přesto, že mnoho lidí nemá rádo kopr, tak vězte, že tuto koprovou omáčku s hovězím masem a knedlíkem, si zamiluje i ten největší odpůrce kopru. I když se tento recept může zdát trochu náročný, nebojte se! S naším podrobným průvodcem se stanete mistrem i v začátcích vaření.
Časová náročnost na vaření
Náročnost pro začínajícího kuchaře
Tento recept je vhodný i pro začínající kuchaře. I když se může zdát trochu složitější, postup je detailně popsán, aby bylo vaření snadné.
Suroviny na přípravu pro 4 člennou rodinu
Hovězí maso
- 600 g hovězího masa (např. roštěnec nebo svíčková)
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje nebo másla pro smažení
Koprová omáčka
- 1 větší cibule, jemně nakrájená
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru (masového nebo zeleninového)
- 200 ml smetany na vaření
- Čerstvý kopr (asi 2-3 lžíce nasekaného + si nechte trochu kopru stranou na ozdobu)
- Ocet a cukr krupice dle chuti (platí pravidlo, na jednu lžíci cukru více jak jedna lžíce octa)
- Sůl a pepř podle chuti
Koprová omáčka
- 500 ml mléka
- 42 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 6 rohlíků (ideálně den staré)
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 větší vejce
Poznámka: Množství je přibližné a může být upraveno podle požadovaného počtu porcí.
Postup
Příprava masa
Hovězí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Osolte a opepřete z obou stran.
Na středně silném ohni zahřejte olej nebo máslo v hluboké pánvi. Smažte kousky masa z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté vyjměte maso z pánve a nechte stranou.
Příprava koprové omáčky
Do stejné pánve přidejte máslo a na středním ohni osmahněte jemně nakrájenou cibuli, dokud nebude sklovatá.
Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání smažte několik minut, dokud se nevytvoří světle hnědá barva. Postupně začněte přidávat vývar z hovězího masa, přitom neustále míchejte, aby se zabránilo tvorbě hrudek. Povařte omáčku, dokud nezačne houstnout.
Přidejte smetanu na vaření a promíchejte. Vařte ještě několik minut, dokud omáčka nezhoustne do požadované hustoty.
Do omáčky přidejte nasekaný kopr a dochuťte cukrem a octem. Množství cukru a octa je dobré přizpůsobit podle svých chuťových buněk, někdo má radši sladší, jiný zase kyselejší omáčku. Nakonec dosolte a dopepřete. Ještě chvíli vše povařte a poté odstavte z ohně.
Příprava houskového knedlíku
Nejprve ohřejte mléko tak, aby bylo mírně teplé, ale ne horké. Odlijte přibližně 100 ml do malé misky, kde následně rozdrobte droždí a přidejte cukr (cca lžičku až dvě). Tuto směs nechte na teplém místě, aby kvásek mohl začít pracovat. Zatím nakrájejte rohlíky na malé kostičky. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte sůl a důkladně vše vmíchejte. Poté rozklepněte vejce, přilijte teplé mléko a směs s kváskem (pokud máte čerstvý kvásek, měl by začít do pár minut pracovat a hezky vzejít). Pečlivě vypracujte těsto. V případě, že by bylo příliš tuhé, přilijte trochu vlažného mléka. Do těsta následně přidejte nakrájené kostičky z rohlíků. Posypte těsto na houskové knedlíky moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Poté těsto rozdělte na 3 až 4 stejné kusy, znovu prohnětejte a vytvarujte šišky knedlíků. Knedlíky nechte ještě asi 15 minut kynout a poté je vařte po dobu 20 minut. V polovině vaření je otočte, aby se rovnoměrně uvařily. Jakmile jsou knedlíky uvařené, propíchejte je ihned vidličkou, aby se knedlík nesrazil. Kynuté houskové knedlíky jsou skvělou přílohou pro různá jídla, nejen pro koprovku, ale také pro guláš či jiné omáčky nebo v kombinaci se zelím. Samozřejmě chutnají nejlépe čerstvé a teplé.
Dokončení pokrmu
Hovězí maso přidejte zpět do omáčky a krátce prohřejte. Podávejte hovězí maso s koprovou omáčkou spolu s nakrájeným houskovým knedlíkem.