Suroviny na přípravu
- 1ks větší červené řepy
- 1ks jablka (ideálně nakyslé)
- hrst vlašských ořechů
- sůl, pepř, kapku olivového oleje
- citronová šťáva
Postup
Syrovou červenou řepu si nejprve očistíme, následně omyjeme a dáme vařit do osolené vody na cca půl hodiny až hodinu, záleží na velikosti červené řepy. Kdo si chce usnadnit práci a mít připraveno více kusů červené řepy např. na další recepty z červené řepy, může si červenou řepu upéct v alobalu. Postup je jednoduchý, připravíme si alobal, pokapeme trochou olivového oleje, vložíme na něj syrovou červenou řepu (předem očištěnou), posolíme, opepříme a zabalíme do alobalu. Červenou řepu pečeme v troubě cca hodinu, průběžně můžeme propíchnout řepu v alobalu nožem, abychom zjistili, že červená řepa je již upečená.
Po uvaření či upečení necháme červenou řepu vychladnout a poté jí buď nastrouháme najemno, nebo nakrájíme. Do směsi červené řepy přidáme nakrájené nebo nastrouhané jablko. Kdo chce chuť salátu ozvláštnit další chutí a křupavým elementem, přidá nasekané oříšky (vlašské, piniové, pekanové aj.).
Na závěr salát z červené řepy s jablky osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Salát z červené řepy a jablky důkladně promícháme a necháme odležet v lednici minimálně 2 hodiny, aby se chutě salátu propojili.
Salát z červené řepy s jablky a ořechy si zamilují nejen dospělý, ale také děti, které mohou mít salát k odpolední svačině.
Zkuste i jinou variantu, velmi podobnou – salát z červené řepy s křenem, který je pro lidské tělo velmi prospěšný. Také, tím, že už víte, jak si připravit pečenou červenou řepu, můžete zkusit i salát z pečené červené řepy s mozzarellou či vyzkoušejte salát ze syrové červené řepy.