Domácí zmrzlina je jedním z největších pokušení, které si můžeme dopřát. Během letních dnů, kdy slunce neúprosně hřeje, není nic lepšího než osvěžující lžíce domácí zmrzliny. Ať už máme k dispozici zmrzlinovač nebo jen základní kuchyňské náčiní, příprava vlastní zmrzliny není nic složitého.
Udělejte si svou vlastní zmrzku!
Z výroby domácí zmrzliny si můžete doma udělat příjemnou aktivitu, do které zapojíte i vaše nejmenší. K výrobě zmrzliny budete potřebovat pouze formičky na nanuky nebo zmrzlinovač, případně mrazící misku a suroviny, ze kterých pak tuto vychlazenou dobrotu vytvoříte. Ideální kombinace je ovoce, cukr (nebo zdravější varianty jako je med, čekankový sirup apod.) a následné přidání mléčné složky jako je třeba tvaroh, jogurt, zakysaná smetana nebo klasická smetana.
Dokonalou texturu při použití zmrzlinovače získáte důkladným a pravidelným mícháním během tuhnutí. Pokud vám na textuře nezáleží a jde vám primárně o chuť, bez zmrzlinovače se určitě obejdete. Stačí smíchat ingredience podle vaší chuti, vložit je do zmrzlinových formiček nebo misky a dát do mrazáku na pár hodin. Díky této jednoduché přípravě získáte dokonalou domácí zmrzlinu, o které víte, že obsahuje pouze domácí suroviny. Konkrétní recepty nejsou pevně dané, můžete si ovoce vyměnit za jakoukoliv variantu, kterou máte rádi. Buďte odvážní a experimentujte s chutěmi i texturou. A pokud náhodou nemáte momentálně nápady a raději se držíte osvědčených receptů, můžete se inspirovat našimi recepty, které budou mít zasloužený úspěch.
Banánová zmrzlina s burákovým máslem
Suroviny
- 300 g zralých banánů
- Šťáva z 1 citrónu
- 100 g cukru krupice
- Půl sáčku vanilkového cukru
- 150 ml smetany na šlehání
- 50 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce kvalitního burákového másla
Postup
Očištěné a zralé banány nakrájíme na menší kousky. Díky zralosti banánů bude zmrzlina příjemně sladká a krémová. Vyšťavíme 1 citrón nebo limetku, což dodá zmrzlině osvěžující a svěží chuť. Dále smícháme cukr krupici s vanilkovým cukrem. Následně ve stolním mixéru nebo s tyčovým mixérem rozmixujeme banány do hladkého pyré. Přidáme šťávu z citronu nebo limetky, smetanu na šlehání a plnotučné mléko. Všechny ingredience mixujeme do doby, než získáme krémovou konzistenci. Následně do krémové směsi přidáme tři lžíce kvalitního burákového másla.
Vzniklou směs rychle přendáme do misky s víkem nebo ji zakryjeme potravinovou fólií. Dáme ji do mrazáku a necháme zmrazit. Během tohoto procesu se vytvoří jemné krystalky zmrzliny, které zmrzlině dodají potřebnou konzistenci.
Jakmile zmrzlina ztuhne můžeme banánovou zmrzlinu s burákovým máslem podávat. Každou porci ozdobíme kouskem burákového másla nebo nasekanými arašídy, které dodají ještě větší autentickou chuť. Takto připravenou zmrzlinu můžete mlsat bez výčitek, jelikož obsahuje zdravé ingredince a díky své krémové konzistenci, budete mít dokonalý chuťový zážitek.