NASI GORENG – indonéská smažená rýže s kuřecím masem a vajíčkem

Suroviny na přípravu

  • 4 ks vajec
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 ks jarní cibulky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 400 g kuřecích prsou (mohou být i krevety)
  • 2 stroužky česneku
  • Zázvor (cca 5 cm)
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 ks červené chilli papričky
  • 800 g dušené dlouhozrnné rýže (připravené den předem)
  • 200 g fazolových lusků
  • 1 ks červené cibule (nebo 3 ks šalotky)
  • 1 hrst výhonků
NASI GORENG – indonéská smažená rýže s kuřecím masem a vajíčkem

Postup

Začneme tím, že prošleháme vejce v misce s dvěmi lžícemi sojové omáčky, dvěmi lžícemi studené vody a kukuřičným škrobem. Do směsi nakonec vmícháme jemně nakrájenou cibulku. Pánev potřeme olejem a nalijeme na ni malou naběračku této vaječné směsi. Směs se rozlije po pánvi, vytvoří se tenká vrstva a ihned začneme omeletu rolovat. Nesmíme zapomínat na to, že vrchní část rozšlehaných vajec by měl být stále lehce syrový. Omeletu necháme na jedné straně pánve a přilijeme další naběračku, roztáhneme ji stejným způsobem a omeletu znovu srolujeme. Omeletu pak přeneseme na prkénko, necháme ji chvíli prochladnout a nakrájíme na silnější plátky. Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme celou vaječnou směs.

 

Dále v rozpáleném woku rozehřejeme sezamový olej a dvě lžíce slunečnicového oleje. Přidáme většinu nakrájené cibulky (malou část si můžeme nechat na finální zdobení pokrmu), kuřecí maso nakrájené na větší kostky (případně očištěné krevety), nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše restujeme po dobu asi 5 minut, než bude kuřecí maso hotové. Je potřeba dbát na to, aby olej byl opravdu rozpálený, aby se maso začalo okamžitě restovat, maso se nesmí dusit (začalo by totiž pouštět vodu).

 

Přidáme zbývající množství sojové omáčky, cukr, jednu nasekanou chilli papričku a po dvou minutách i den předem připravenou rýži. Vše restujeme ještě několik minut. Během toho můžeme připravit fazolové lusky, které propláchneme pod vodou. Fazolky buď můžeme dát na chvíli povařit, aby změkly nebo je spaříme horkou vodou a následně je přidáme k rýži.

 

Hotovou rýži rozdělíme do misek a podáváme ji ozdobenou jarní cibulkou, zbylou chilli papričkou, cibulí osmaženou do zlatova a výhonky. Rýži můžeme ještě dochutit nasekanými lístky koriandru. Kdo nemá rád výraznou chuť koriandru, může vyměnit za plocholistou petržel. Přejeme dobrou chuť!


Je vám indická kuchyně blízká? Zkuste si připravit k obědu či k večeři jednoduchý a na trávení lehký indický čočkový dhal, nebo zkuste typickou kuřecí kormuTyto chutě si zamilujete!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru