Cukroví pana prezidenta: Masarykovo cukroví

Suroviny na přípravu

  • 110 g vlašských nebo lískových ořechů
  • 200 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 65 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1-2 lžíce rumu
  • Moučkový cukr na obalení

Z tohoto množství surovin připravíte cca 70 kusů masarykova cukroví.

Masarykovo cukroví s rumem a lískovými oříšky

Postup

Pro výrobou masarykova vánočního cukroví nejprve začneme tím, že namočíme ořechy (zvolte ořechy podle toho, zda chcete připravovat masarykovo cukroví s vlašskými ořechy nebo masarykovo cukroví s lískovými ořechy) do studené vody a necháme je asi dvě hodiny odpočívat. Poté vlašské či lískové ořechy osušíme a dáme stranou.

 

 

V míse utřeme dohladka lehce změklé máslo, moučkový cukr a žloutek. Postupně přisypeme prosátou hladkou mouku (jako zdravější variantu můžete také zkusit masarykovo cukroví ze špaldové mouky) a rum. Začněme zpracovávat těsto, nejlépe s použitím robotu s pádlovou metlou. K těstu přidáme osušené oříšky a pečlivě je do něj vmícháme. Rozdělíme těsto na dvě části a každou vytvarujme do válečku s průměrem 3-4 cm. Každý váleček zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne.

 

 

Před samotným pečením masarykova cukroví, necháme válečky těsta zhruba 30 minut v mrazáku, což usnadní následné krájení, aby kolečka měla hezký tvar. Následně válečky nakrájíme na kolečka a rozložíme na plech s pečícím papírem (nebo silikonovou podložkou). Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 9-10 minut, dokud nejsou lehce zlatavá.

 

 

Po upečení necháme kolečka nejprve zchladnout. Poté je obalíme v moučkovém cukru, který jim dodá nádherný vzhled, jako kdyby byly zasněžené. Uložíme cukroví do krabice a necháme ho alespoň týden rozležet. Ideálně ho umístíme do chladnější místnosti, kde se všechny chutě spojí. 

 

Až na vánoční stůl podáte masarykovo cukroví s rumem a vlašskými či lískovými ořechy, hned se po něm zapráší!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru