Suroviny na přípravu
- 1/2 ks červené cibule
- 1 plechovka červených fazolí
- 100 g sterilované kukuřice
- Kukuřičné tortilly
- 1 ks zralého avokáda
- 2 ks velkých rajčat
- 1ks zakysané smetany
- 1 hrst lístků koriandru
- 1ks menší červené cibule
- Chilli (čerstvé chilli nebo chilli pasta)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 ks limetky
- Sůl
- Čerstvě namletý pepř
Postup
Začneme tím, že oloupeme cibuli a nadrobno ji nakrájíme. Z plechovky červených fazolí a kukuřice slijeme nálev, poté je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme je odkapat. Avokádo rozkrojíme podélně, vyndáme pecku a lžící vyjmeme dužninu ze slupky. Avokádo nakrájíme na malé kostičky. Rajčata omyjeme a také je nakrájíme na kostičky. Všechny připravené zeleninové ingredience dáme do mísy a důkladně promícháme. K tomu přidáme lístky koriandru a červenou cibuli, kterou jsme oloupali a nadrobno nasekali.
Nyní přijde na řadu dochucení. Zakápneme připravenou směs olivovým olejem a šťávou z poloviny limetky. Ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem podle naší chuti. Pro milovníky pikantních pokrmů (pravé mexiko) může být skvělým doplňkem také nakrájená chilli paprička nebo chilli pasta.
Hotový mexický salát můžeme podávat společně s křupavými kukuřičnými i pšeničnými tortillami a zakysanou smetanou, která je ochucená lehce pepřem a solí.
Tento pokrm je vhodný nejen jako lehká večeře či svačina, ale také jako skvělý pokrm na párty či jinou oslavu. Díky jeho lehké přípravě, tento mexický salát zvládne i úplný začátečník.