Plněná zapečená cuketa s rajčaty a mozzarellou

Sezóna cuket je tady! Připravte si doma zapečenou cuketu s rajčaty a mozzarellou. Tento skvělý a lehký pokrm je vhodný k obědu i k večeři. Příprava zapečené cukety s mozzarellou nezabere ani tolik času, takže když budete mít naspěch, stačí cuketu jen naplnit ingrediencemi, na chvíli dát do trouby a za pár minut je jídlo na světě. Děti tuto zapečenou cuketu se sýrem budou v létě, kdy cukety rostou, jako houby po dešti, zbožňovat.

Suroviny na přípravu

  • 2 větší cukety
  • 200 g vařených fazolí
  • 100 g kukuřice
  • 300 g loupaných, nasekaných rajčat (je použít i rajčata v konzervě)
  • 1 lžička soli
  • Špetka chilli koření nebo troška omáčky
  • Špetka mletého pepře
  • 80 g strouhané mozzarelly
  • 60 g bulguru (nebo quinoi)
  • 2 stroužky česneku
Plněná zapečená cuketa s mozzarellou a rajčaty.

Postup

Bulgur nebo quinou si uvaříme podle instrukcí na balení. Cukety si rozkrojíme podélně a pomocí lžíce vydlabeme vnitřky se semínky. Kdo nemá rád semínka tak je může buď vyhodit, nebo si zasadit semínka na novou cuketu nebo si dát semínka stranou a opéct v troubě s kořením jako zdravé mlsání.

 

V misce smícháme rajčata, která jsme oloupali a nakrájeli, s kukuřicí, uvařenými fazolemi (je možné použít fazole z plechovky, ale je nutné je důkladně propláchnout pod tekoucí vodou), kořením, solí a prolisovanými stroužky česneku.

 

Ještě než dáme cukety zapékat, přidáme uvařený bulgur nebo quinou a vše důkladně promícháme. Náplň přidáme do cuketových lodiček a posypeme strouhanou mozzarellou. Díky mozzarelle se vytvoří navrchu plněné cukety sýrová krusta.

 

Plněné cukety se sýrem dáme péct do trouby na 20-25 minut při teplotě 200 stupňů. Poté vyndáme zapečené cukety s mozzarellou z trouby ven a necháme je chvíli zchladnout. Zapečené plněné cukety můžeme podávat samotné nebo s vařeným bramborem. Tím, že jsou plněné cukety bez masa, ale pouze se zeleninou, jsou vhodné i pro vegetariány. Zapékané cuketové lodičky si oblíbí i vaše děti, protože na talíři vypadají skvostně!



Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru