Suroviny na přípravu
- 2 středně velké červené řepy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tekutého medu
- Šťáva z poloviny citronu
- Pepř a sůl dle chuti
- Kysaná smetana a slunečnicová semínka pro zdobení
Postup
Nejprve oloupeme syrovou červenou řepu a nakrájíme ji na co nejtenčí plátky (také můžeme využít struhadlo a červenou řepu nastrouhat). V misce smícháme olivový olej, med a čerstvou citronovou šťávu. Dochutíme směs solí a pepřem. Tuto marinádu přidáme k nakrájené syrové řepě.
Vše důkladně promícháme a necháme dvě hodiny odpočívat. Tímto způsobem se všechny chutě spojí a salát ze syrové červené řepy bude mít výraznější chuť.
Krátce před servírováním každou porci salátu z červené řepy ozdobíme kopečkem kysané smetany a posypeme slunečnicovými semínky. Kdo má rád bylinky, může si zakysanou smetanu dochutit nakrájenou pažitkou a petrželkou, případně dochutit česnekem pro ještě výraznější chuť.
Salát ze syrové červené řepy se zakysanou smetanou je ideální večeře, ať už v létě, tak také na podzim, kdy je největší úroda červené řepy.
Tip: Pokud jste milovníci zemité chuti červené řepy, zkuste i salát z pečené červené řepy!