Podzimní krémová květáková polévka

Suroviny na přípravu

  • 1 středně velký květák
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • Sůl, pepř a chilly podle chuti
  • Čerstvá pažitka pro ozdobu
Květáková polévka s opečeným květákem

Postup

Květák očistíme a rozebereme na menší růžičky. Růžičky květáku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom odstranili případné nečistoty. Pár růžiček si odložíme stranou, na finální ozdobu při servírování. Zbylé růžičky květáku vložíme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Hrnec přikryjeme a necháme vařit na středním ohni, dokud květák nebude měkký. To by mělo trvat zhruba 15 minut. Můžeme zkoušet, zda se květák snadno propíchá vidličkou, pokud ano, víme, že je květák uvařený. Květák v hrnci rozmixujeme dohladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru. Získáme tím krémovou texturu naší polévky.

 

Abychom polévku zjemnili a zároveň zředili, aby nebyla tak hustá, přidáme smetanu na vaření do květákového krému a důkladně promícháme a krátce provaříme. Množství smetany můžeme přizpůsobit podle vlastní chuti a preferencí z pohledu hustoty. Krémovou polévku také můžeme zjemnit ještě více, pokud to bude potřeba.

 

 

Na závěr polévku dochutíme solí a pepřem, můžete přidat i trochu chilly. Doporučujeme začít s menším množstvím a postupně přidávat podle chuti. Vše dobře promícháme a necháme ještě chvíli provařit, aby se všechny chutě spojily a zvýraznily. 

 

Mezitím si vezmeme zbylé růžičky květáku, které jsme si na začátku odložili a vložíme je na rozehřátou pánev s kapkou oleje. Opečeme je z každé strany dozlatova. Tím, že byly růžičky syrové, zachovají si svojí křupavost a tím dodají polévce další texturu.

 

 

Hotovou květákovou polévku nalijeme do talířů nebo polévkových misek. Na každou porci přidáme několik opečených růžiček květáku a ozdobíme nakrájenou čerstvou pažitkou, která dodá polévce svěží aromatickou vůni.

 

 

Tato polévka je skvělým způsobem, jak využít lokální surovinu a jak se v sychravém počasí zahřát.

 

 

Tip: Květákovou polévku můžeme také kreativně dochutit tím, že přidáme některou z dalších surovin, jako je kadeřávek, cuketa, brokolice či piniové oříšky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru