Salát z pečené červené řepy s mozzarellou a praženými ořechy

Suroviny na přípravu

  • 4 lžičky čerstvého/sušeného tymiánu
  • 4 lžičky balzamikového octa
  • 4 lžíce olivového oleje + trochu navíc na zakápnutí
  • 4 lžíce medu
  • 1000 g předvařených červených řep (dá se použít i syrová červená řepa)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 sáčky polníčku
  • 20 hrstí rukoly
  • 500 g mozzarelly, natrhané na kousky
  • Kůra z 2 biocitronů
  • 4 hrsti dýňových semínek nebo ořechů dle chuti, opražených nasucho
Salát z pečené červené řepy s mozzarellou a praženými ořechy

Postup

Předehřejeme troubu na 200 °C. V misce smícháme tymián s balzamikovým octem, olejem a medem. Pečenou červenou řepu v alobalu, kterou jsme si předpekli, necháme vychladnout a nakrájíme ji na 4-6 dílků. Kdo nemá rád tak výraznou chuť pečené řepy, může si ji nakrájet na tenká kolečka nebo malé kostičky. Směs z oleje a medu rozmícháme společně s pečenou řepou a vše dobře osolíme a opepříme. Směs z pečené řepy přendáme na plech, ideálně vyložený pečícím papírem, aby se zelenina neměla tendenci přichytávat. Pokud nemáte plech je možné použít zapékací mísu, ale dávejte pozor, aby zelenina nebyla naskládána na sebe, jinak by se dobře nepropekla. Pečeme zhruba 25 minut a hlídáme, aby pečená červená řepa byla lepkavá a lesklá na povrchu. Pokud použijeme syrovou řepu, oloupeme ji a postupujeme stejně jako u předpečené řepy. Takto syrová řepa se peče cca 40-50 minut, v závislosti na vaší troubě. Kdo má rád řepu křupavější, tzv. na skus, nechá jí v troubě péct o pár minut méně.

 

 

Tip: Pro milovníky syrové řepy je ideální salát ze syrové červené řepy.

 

 

Mezitím si připravíme servírovací talíř a rozložíme na ní salát dle chuti, v našem případě jsme použili polníček a rukolu. Na tuto směs salátu poté přidáme mozzarellu a pečenou červenou řepu. Pozor, řepa nesmí být moc horká, jinak listy salátu začnou vadnout a salát by nevypadal esteticky hezky.

 

Dýňová semínka či ořechy, si opražíme na pánvi, ideálně nasucho. Skvěle se do salátu z pečené řepy hodí pekanové nebo piniové ořechy. Trvá to chviličku, proto je potřeba semínka či ořechy hlídat, aby se nespálila. Poté vše osolíme a opepříme a zakapeme šťávou z řepy a olivovým olejem. Kdo má rád bylinky, tak může přidat čerstvý nebo sušený tymián či čerstvou plocholistou petržel nebo pažitku. 

 

Takto připravený salát z pečené červené řepy můžete servírovat jako lehkou večeři či jako předkrm před hlavním chodem. K lehkému salátu se skvěle hodí kvalitní červené víno, které podtrhne zemitou chuť salátu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru