Dýňová polévka

Suroviny na přípravu

  • 1 kg dýně hokaido (nakrájené na kostky, nemusí se loupat)
  • 2 ks cibule 
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti
  • Chilli
Dýňová polévka

Postup

Na začátek si omyjeme a nakrájíme dýni hokaido na drobné kostičky. Vnitřek dýně vydlabeme a část dýňových semínek si dáme stranou na opékání a následnou ozdobu hotové dýňové polévky. Poté si připravíme hrnec a na něm rozehřejeme olivový olej.

 

 

Pomalu na něm opékáme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme pokrájenou dýni a opékáme dalších 10 minut, dokud cibule nechytne barvu.

 

 

Následně základ na dýňovou polévku zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme přiklopené zhruba dalších 15 minut, dokud dýně nezměkne. S pomocí ručního mixéru vše dobře rozmixujeme, aby dýňová polévka byla krémová a bez hrudek.

 

 

Do hotové polévky přilijeme smetanu ke šlehání a dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem podle naší chuti. Pro ostrou chuť dýňové polévky můžeme přidat sušené nebo čerstvé chilli. Naopak pro sladší chuť můžeme přidat špetku skořice. A třeba taková dýňová polévka se zázvorem, vás pěkně prohřeje v sychravém podzimním počasí.

 

 

Hotovou dýňovou polévku podáváme posypanou opečenými dýňovými semínky. Pro výraznější chuť můžeme na hotovou dýňovou polévku přidat rozdrobený feta sýr.

 

 

Tímto jednoduchým způsobem si můžeme vychutnat výbornou dýňovou polévku z dýně hokaido. Dobrou chuť!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru