Recept na podzimní batátový salát s jablky a hruškami

Suroviny na přípravu

  • 500 g batátů
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 1 červená cibule
  • Polníček
  • 10 vlašských ořechů
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 50-100 ml vody
  • Sůl
  • Chilly
  • Čerstvě mletý pepř
  • Hladkolistá petržel
Pečené batáty v troubě

Postup

Batáty očistěte, nakrájejte na kostky a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posolte a kdo má rád výrazné chutě může přidat také chilly. Batáty pečte při 170°C dozlatova.


Mezitím, co se pečou batáty, oloupejte a nakrájejte cibuli na tenká půl kolečka nebo malé kostičky, záleží jak moc jste milovníci cibule. Jablka dobře omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. To samé udělejte s hruškami. Ideální jsou tvrdé a lehce nakyslé hrušky, které dodají salátu svěží chuť. Dále nasekejte na hrubo vlašské ořechy, či jiné oříšky, které máte rádi. Omyjte polníček a přidejte ho do misky. Jakmile máte batáty upečené, smíchejte je společně s již připravenými ingrediencemi ve velké míse.


Nyní se můžete vrhnout do přípravy dresingu na batátový salát. Smíchejte med, dijonskou hořcici a trochu vody, aby dresing nebyl příliš hustý. Dle své chuti dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Vše důkladně promíchejte, dokud se med a hořčice nerozpustí.

Zálivkou zalijte ingredience v misce a vše důkladně promíchejte, aby se vše krásně propojilo. Na závěr můžete přidat ještě nakrájenou plocholistou petržel pro barvu a dolazení chutí.


Tento barevný podzimní batátový salát s medovým dresinkem vás zavede do světa chutí a kontrastů. Batáty, hrušky, jablka a cibule vytvářejí skvělou kombinaci sladkých a pikantních tónů. Dresink s dijonskou hořčicí a medem dodává celému jídlu jedinečnou chuť. Přidání vlašských ořechů zase přináší zajímavou texturu. A polníček společně s petrželí dodají salátu krásnou zelenou barvu. Tento salát je nejen chutný, ale také vizuálně pestrý a hrající všemi barvami. Dobrou chuť!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru