Suroviny na přípravu
- 500 g batátů
- 1 jablko
- 1 hruška
- 1 červená cibule
- Polníček
- 10 vlašských ořechů
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 50-100 ml vody
- Sůl
- Chilly
- Čerstvě mletý pepř
- Hladkolistá petržel
Postup
Batáty očistěte, nakrájejte na kostky a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posolte a kdo má rád výrazné chutě může přidat také chilly. Batáty pečte při 170°C dozlatova.
Mezitím, co se pečou batáty, oloupejte a nakrájejte cibuli na tenká půl kolečka nebo malé kostičky, záleží jak moc jste milovníci cibule. Jablka dobře omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. To samé udělejte s hruškami. Ideální jsou tvrdé a lehce nakyslé hrušky, které dodají salátu svěží chuť. Dále nasekejte na hrubo vlašské ořechy, či jiné oříšky, které máte rádi. Omyjte polníček a přidejte ho do misky. Jakmile máte batáty upečené, smíchejte je společně s již připravenými ingrediencemi ve velké míse.
Nyní se můžete vrhnout do přípravy dresingu na batátový salát. Smíchejte med, dijonskou hořcici a trochu vody, aby dresing nebyl příliš hustý. Dle své chuti dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Vše důkladně promíchejte, dokud se med a hořčice nerozpustí.
Zálivkou zalijte ingredience v misce a vše důkladně promíchejte, aby se vše krásně propojilo. Na závěr můžete přidat ještě nakrájenou plocholistou petržel pro barvu a dolazení chutí.
Tento barevný podzimní batátový salát s medovým dresinkem vás zavede do světa chutí a kontrastů. Batáty, hrušky, jablka a cibule vytvářejí skvělou kombinaci sladkých a pikantních tónů. Dresink s dijonskou hořčicí a medem dodává celému jídlu jedinečnou chuť. Přidání vlašských ořechů zase přináší zajímavou texturu. A polníček společně s petrželí dodají salátu krásnou zelenou barvu. Tento salát je nejen chutný, ale také vizuálně pestrý a hrající všemi barvami. Dobrou chuť!