Sezóna hub je tady! Usušte si houby do zásoby

V České republice je houbařství významnou tradicí. Avšak co dělat s těmi houbami, které nemáme možnost zkonzumovat v čerstvém stavu? Jedno z řešení spočívá v jejich sušení, aby byly k dispozici i v obdobích, kdy houby nerostou. Následující informace vám přiblíží pět osvědčených metod, jak provést správné sušení hub, což zajišťuje jejich trvanlivost po několik let.

Které druhy hub jsou nejvhodnější pro sušení?

Hřiby, klouzci, křemenáče a dokonce i žampiony jsou ideálními kandidáty pro sušení. Tyto druhy hub si udržují vynikající chuť i po procesu sušení, což umožňuje přípravu mnoha chutných houbových pokrmů. Na druhou stranu, vždy je nutné po sesbírání hub ověřit, že se jedná o houby jedlé, abychom zabránili případné otravě.

Sušení hub přináší několik výhod

Hřiby, klouzci, křemenáče a dokonce i žampiony jsou ideálními kandidáty pro sušení. Tyto druhy hub si udržují vynikající chuť i po procesu sušení, což umožňuje přípravu mnoha chutných houbových pokrmů. Na druhou stranu, vždy je nutné po sesbírání hub ověřit, že se jedná o houby jedlé, abychom zabránili případné otravě.

 

Existuje plno způsobů, jak sušit houby – venku i doma. Seznamte se s nejznámějšími metodami sušení hub.

 

Sušení hub na síti

Způsoby, jak sušit houby

1. Sušení hub na rámu s pletivem

Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, které následně rozprostřeme na rám s pletivem. V případě, že nemáte k dispozici rám se sítí na sušení hub, použijte čistou záclonu. Jde o to, aby záclona propouštěla vzduch, jinak by se houby mohly zapařit. Alternativou může být i sušení na novinách nebo jiném materiálu, který nepoškodí úrodu. Ať už využijete jakýkoliv způsob, dejte houby na bezpečené místo, aby do nich nikdo nevrazil a neshodil je. Sušit je můžete venku na čerstvém vzduchu nebo doma. Dbejte na správné místo, abyste předešli plísním či jejich zapaření. Houby není vhodné sušit na přímém slunci. Raději zvolte stinné místo, kde proudí vzduch, například pod altán nebo verandy. Při sušení hub také dejte pozor, aby se na ně neprášilo, nebo nepřišly jiným způsobem k úhoně.

2. Sušení hub na niti

Sušení hub na niti je tradiční metoda. Plátky hub se na nit navléknou podobně jako korálky na náhrdelník a následně se zavěsí na vhodné místo s dobrou cirkulací vzduchu. Nicméně jedná se o zdlouhavý proces, který ale můžete využít, když potřebujete zabavit své děti nebo zažít společnou aktivitu navlékání hub.

3. Sušení hub v troubě

Rychlejší způsob sušení hub je v horkovzdušné troubě. Z trouby vyjmete plech, který vystelte pečícím papírem. Na pečící papír naskládejte nakrájené houby, tak aby mezi nimi byla mezera a nepřekrývaly se. Troubu nastavte na nižší teplotu, například 20–30 °C, aby se zabránilo zapaření hub. Po dvou hodinách zvyšte teplotu na 50–70 °C a houby pravidelně otáčejte, aby se rovnoměrně vysušily. Celková doba sušení hub v horkovzdušné troubě závisí na vlhkosti hub a také na jak silné plátky jste houby nakrájeli.

4. Sušení hub v sušičce

Moderní sušička na ovoce může zjednodušit celý proces sušení. Houby nakrájené na plátky v sušičce uschnou za 5–8 hodin při teplotě 40–50 °C. Sušička na houby (nebo sušička na ovoce) se dá běžně sehnat v různých hobby marketech nebo na internetu. Máte možnost výběru z několika variant a velikostí, takže jsou vhodné i do panelákových bytů, kde je méně úložného prostoru.

5. Sušení hub pomocí soli

Tato netradiční metoda spočívá v nakrájení hub na plátky a jejich smíchání se solí. Houby se nechají odpařit a poté se uloží na suché místo. Díky soli se z hub odpaří voda a tím se usuší. Zkusíte někdy tuto metodu?

sušené houby v nádobě

Jak skladovat sušené houby

Skladování usušených hub je klíčové pro zachování jejich kvality. Doporučuje se sušené houby skladovat v uzavřených nádobách na suchém a tmavém místě. Předtím, než sušené houby nasypete do uzavíratelné nádoby, nádobu vymyjte a nechte pořádně vyschnout, aby v nádobě nebyla vlhkost. Sušené houby pak dejte do spíže nebo do skříňky v kuchyni, abyste je při vaření měli vždy při ruce.

Jak dlouho vydrží sušené houby

Pokud budete sušené houby skladovat v uzavřených nádobách a na stinném místě, tak vám mohou vydržet i několik sezon. Avšak doporučujeme houby během roku i tak spotřebovat a na další sezonu si nasbírat a usušit houby nové. Přeci jen houby jsou těžké na žaludek. Je proto lepší sušené houby konzumovat tak, abyste předešli zbytečným zdravotním problémům.

sušené houby v misce

Jak zpracovat sušené houby

Uskladněné sušené houby lze připravit na různé způsoby. Sušené houby můžete použít v různých pokrmech, jako jsou těstoviny, omáčky, polévky nebo třeba smaženice. Jejich vynikající chuť a aroma dodají vašim pokrmům jedinečný houbový nádech. Podívejte se na některé z našich receptů z hub.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru