Indický dhal z červené čočky

Suroviny na přípravu

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 bobkový list
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce žlutého kari
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 ml vody
  • 200 g červené čočky
  • 200 g rýže basmati
  • Sůl
  • Hrst čerstvého koriandru
Indický dhal z červené čočky a kokosovým mlékem s rýží

Postup

Nejdříve si připravíme ingredience. Jemně nakrájíme cibuli, česnek a čerstvý zázvor.

 

Na ohni necháme rozpustit rostlinný olej a zpěníme v něm nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek, zázvor a koření (bobkový list, žluté kari, mletý římský kmín a mletý koriandr). Vše společně restujeme asi dvě minuty, dokud se neuvolní aroma koření.

 

V této fázi přidáme do pánve krájená rajčata a zalijeme směs kokosovým mlékem a vodou. Vsypeme také propláchnutou červenou čočku. Směs vaříme na mírném ohni a postupně dochucujeme, než čočka změkne. Pokud by směs příliš houstla, můžeme přidat trochu vody.

Zatímco se náš čočkový dhál vaří, můžeme si uvařit rýži podle návodu na balení. Doporučujeme na tento pokrm použít basmati rýži nebo jasmínovou rýži, které se hodí do indické kuchyně.

 

Ke konci vaření indického čočkového dhálu vyjměme bobkový list a dochutíme solí podle své chuti. Hotový dhál s kokosovým mlékem podáváme společně s uvařenou rýží. Před podáváním můžeme pokrm posypat čerstvým nasekaným koriandrem, který jeho chuť ještě umocní nebo jinými bylinkami, které máte rádi. Přejeme vám dobrou chuť!


Je indická kuchyně vaší oblíbenou? Zkuste i náš recept na NASI GORENG – indonéská smažená rýže s kuřecím masem a vajíčkem, nebo na indickou kuřecí kormu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru